38 34 45 05

Røntgen – derfor er det vigtigt

Røntgen er en proces, hvor der skydes en masse røntgenstråler afsted. Disse kan trænge igennem hud og tænder. De stråler der returnerer bliver opfattet som hvide eller grå på røntgenbilledet. Der, hvor der kun er hud eller andet blødt væv, bliver sort på røntgenbilledet. Således er røntgenbilledet en slags tegning af, hvor hårdt eller blødt noget er. Er det meget blødt, vil vi se det som meget mørkt, er det meget hårdt vil vi se det som meget lyst.

Et hul i en tand er ikke, som det lyder, et fysisk hul. Det er nærmere et område af tanden der er ved at blive brudt ned af bakterier, som gør det blødere end resten. Når tandlægen tager røntgenbilleder er det først og fremmest for at være sikker på, hvor stort et hul er, eller om der muligvis er flere problemer med tanden, som man ikke kan se med det blotte øje.

Røntgen er en stor fordel, da det giver os en masse informationer om, hvad der foregår i din mund. De senere år er det blevet langt billigere at tage røntgenbilleder, da man er blevet i stand til at lave dem digitalt, hvilket gør det til et rigtig anvendeligt redskab i forbindelse med tandeftersyn. Da det var dyrt at tage disse billeder, skulle man have en god idé om, hvor de forskellige huller og lignende var, før man tog billedet. I dag vil man oftere opleve at tandlægen tager røntgenbilleder for at være sikker på, at der ikke er huller eller andet der er blevet overset.

Der sker rigtig mange fremskridt inden for tandpleje hele tiden, og udviklingen af røntgen har gjort vores arbejde langt nemmere. Det er lettere at vise patienten, hvor problemerne er og forklare, hvordan de kan løses ved brug af disse. Et andet stort fremskridt er den nye teknologi inden for smertestillende. I dag kan vi diagnosticere et hul med en normal undersøgelse og røntgen og bagefter fylde det langt hurtigere og nemmere end før i tiden, som følge af digitale røntgenbilleder og bedøvelse, der bliver lagt uden, at man kan mærke det.

[buttons]