38 34 45 05

Hvorfor får man tandpine?

Smerte er noget, mange ikke forstår. Der er en sygdom kaldet CIPA, som gør den lidende ude af stand til at føle smerte. For mange, måske især folk med tandpine, lyder det som paradis. Når det ikke er så fantastisk, så er det fordi smerte er kroppens måde, at gøre opmærksom på, at noget er galt. Hvis du har ondt i din hånd, er det din krop der forsøger at fortælle dig, at du skal fjerne den fra kogepladen. Hvis du har ondt i dine tænder, er det kroppens måde at gøre opmærksom på, at der sker noget i din mund, som er skidt for dig. Det er derfor en vigtig funktion at kunne føle smerte – og det er en vi skal lytte til.

Tandpine er som regel en alarmklokke, der fortæller dig, at det er tid til at tage til tandlægen. Hos små børn er tandpine ofte bare smerte fra tænder, der bryder igennem tandkødet. Denne smerte kommer igen når visdomstænderne begynder at komme, sidst i teenageårene. Her er ikke tale om smerte, hvor en tandlæge er nødvendig. Det er der til gengæld ved vedvarende tandpine. Dette kan eksempelvis være forårsaget af følgende tilstande:

Huller i tænderne. De fleste huller kan man hverken se eller mærke, men bliver de store nok, vil bakterierne nå ind til nerven, og det gør rigtig ondt. Her er der risiko for, at de bakterier, man har i munden, kan gå over i blodet, hvorfor det er rigtig vigtigt at søge tandlæge.

Infektion i tandkødet. Hvis man har rigtig mange blister eller lignende sår og infektioner i munden, kan tandpine være et tegn på, at man har infektion i tandkødet.

Madrester i tænderne. Har man store mellemrum mellem nogle af tænderne, kan man risikere, at der kommer til at sidde kerner eller lignende nede mellem tænderne. Dette kan være virkelig ubehageligt, men kan selvfølgelig ordnes med en ordentlig omgang tandbørstning og brug af tandtråd. Hvis du får tandpine er det derfor en god idé at prøve at rense tænderne grundigt før man tager kontakt til en tandlæge.

Hvis du har tandpine og behov for en tandlæge på Nørrebro kan du kontakte os på klinikken, så du ikke skal gå rundt med tandpine længere en højest nødvendigt. Det er vigtigt at reagere, da tandpine som regel aldrig går over af sig selv. Vi kan hjælpe med at identificere årsagen til din tandpine, lindre din smerte og sikre at du får den rette behandling.

[buttons]